Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sada sve Google aplikacije rade nativno na Huawei Pura 70 telefonima! (VIDEO)

Sada sve Google aplikacije rade nativno na Huawei Pura 70 telefonima! (VIDEO)

Problem sa Google servisima je Huawei konačno rešio na najbolji mogući način. Sada u par dodira možemo instalirati Google aplikacije direktno iz AppGallery prodavnice. Evo šta treba da uradite kako biste u potpunosti optimizovali svoj Huawei Pura 70 telefon da radi sa Google nalogom.

 

Kada neko želi da kupi telefon sa najboljim kamerama, odmah pomisli na Huawei. Zar ne? Međutim, u poslednjih nekolilko godina, rađa se još jedna pomisao, a to je da Huawei telefoni više ne dolaze sa Google Play servisima.



I ta “loša” pomisao je bledela kako su godine odmicale jer se Huawei uvek maksimalno trudio da svojim korisnicima isporuči najbolje moguće rešenje za taj problem. Ako se sećate, imali smo Gspace i Gbox virtualne sisteme koji su nam omogućavali da koristimo Google aplikacije, ali ne nativno. 

>> Kako instalirati Google Play Store na Huawei telefonima? (VIDEO) <<

>> Kako skinuti Google aplikacije na Huawei P60 Pro telefonu? (VIDEO) <<

I bilo je tu izazova, pre svega po pitanju sihronizacije. Obaveštenja su nekada kasnila, a neke Google aplikacije nisu ni radile. 

Ove godine, Huawei pronalazi, moglo bi se reći, konačno rešenje koje rešava 99% problema sa Google servisima i aplikacijama. To su uradili optimizacijom i implementacijom MicroG sistema. Probaćemo jednostavno da objasnimo o čemu se radi.



Šta je MicroG i kako funkcioniše?

MicroG je praktično unapređena zamena za Google Play servise. Dakle, aplikacija koja se ponaša kao Google Play servisi, ali ona to zvanično nije. MicroG je “open source” tj. potpuno besplatna aplikacija i moguće je vršiti bilo kakve modifikacije nad njom.

Takođe, MicroG znatno manje troši resurse telefona, u vidu baterije, procesorske snage i internet podataka. MicroG koristi sve Google Play resurse tj. biblioteke te uređaji koij imaju instaliran MicroG sisterm, mogu preuzeti i koristiti sve aplikacije koje se oslanjaju na Google Play servise.



MicroG postoji dugo i mi smo ranije u raznim našim člancima govorili o tome. Kada su root-ovanje i CustomROM-ovi bili popularni, često smo pisali o MicroG framework-u, a u jednom članku smo govorili koliko je zapravo efikasnije koristiti MicroG nego Google Play servise.

>>  Kako koristiti Android telefon bez Google aplikacija? <<



Postoji zvaničan sajt gde možete istražiti kako MicroG funkcioniše ukoliko vas to detaljnije interesuje. Dakle, ako saberemo dva i dva, zaključićemo da novi Huawei Pura 70 telefoni, sa instaliranim MicroG sistemom, mogu nativno koristiti gotovo sve Google aplikacije i servise. Za nas je ovo fantastična vest!

Osim toga što najnoviji Huawei Pura 70 telefoni izgledaju i rade fantastično, sada ćemo moći da koristimo gotovo sve Google aplikacije bez problema. Ne zaboravite da pogledate video u kojem smo otpakovali Huawei Pura 70 Ultra model i govorili o našim prvim utiscima. Uskoro stiže detaljna recenzija pa vas pozivamo da se pretplatite na naš YouTube kanal.

>> Huawei Pura 70 Ultra - Šta to sve amerikanci propuštaju? (VIDEO) <<

Međutim, kako je Huawei osmislio da sve ovo sa MicroG sistemom funkcioniše? Pre svega, ideja je da u par dodira preuzmete sve aplikacije direktno iz Huawei AppGallery prodavnice. Pa tako, ako pretražite recimo Google Maps, prikazaće vam se aplikacija sa tasterom “Instaliraj”.

Razvoj AppGallery prodavnice

Ok, pre nego što nastavimo dalje sa procedurom instalacije, važno nam je da bacimo svetlo na to koliko je prethodnih godina AppGallery prodavnica zapravo napredovala. U samom početku je bilo dostupno mnoštvo aplikacija koje nisu imali restriktivnu politiku prema Huawei kompaniji. Ponuda bi se vremenom širila tako što bi smo na AppGallery prodavnici mogli da pronađemo sve one lokalne aplikacije koje smo navikli da koristimo. Ako se sećate, nije mnogo vremena prošlo kako bismo dobili tada nama omiljenu aplikaciju za dostavu “Donesi

>> Aplikacija "Donesi" je dostupna na Huawei AppGallery! <<

Već tada smo imali dobar deo bankarskih aplikacija koje smo navikli da koristimo. Ubrzo dobijamo i Petal Search Engine koji je praktično deo Huawei AppGallery prodavnice. Zahvaljujući njemu mi sada možemo da pronađemo i instaliramo aplikacije sa eksternih izvora kao što su APK Pure, AppParks, Aptoide i slično. I to sve u par dodira, bez napuštanja Huawei AppGallery prodavnice.

>> Kako instalirati WhatsApp, Instagram, Skype i sl. aplikacije na Huawei telefon? (VIDEO) <<

>> Kojim aplikacijama zameniti Google aplikacije na Huawei telefonima! <<

Huawei AppGallery prodavnica je iz godine u godinu dobijala neka unapređenja koja bi neretko napravila veliku razliku. Sve je jednostavno dobilo novu dimenziju. Huawei Mobile servisi su vremenom dovoljno porasli da budu adekvatna konkurencija Goole Play servisima. Recimo, Viber rezervnu kopiju je sada moguće uskladištiti na Huawei Mobile servisima. Umesto Google Maps aplikacije, Huawei nudi fantastičnu Petal Maps aplikaciju. Tako je i sa Petal Mail aplikacijom. 

>> Nove mogućnosti Petal Mapa na Huawei P50 Pocket telefonu! (VIDEO) <<

I ono što je možda najvažnije, Huawei nije zabranio korišćenje svojih Mobile servisa na ostalim Android uređajima. To znači da svako može instalirati HMS i Huawei AppGallery aplikaciju na bilo koji Android telefon, bez obzira da li je to Samsung, Motorola ili neki drugi brend. 

>> Kako instalirati Huawei AppGallery na bilo koji Android telefon? <<

Zašto je ovo važno? Pa, mnogi korisnici koji planiraju da pređu na Huawei mogu iskusiti prednosti Huawei Mobile servisa pre kupovine telefona. A osim toga, Huawei je na ovaj način olakšao samu tranziciju podataka sa klasičnih Android telefona na Huawei uređaje. 

>> Kako prebaciti sve aplikacije i ostale podatke sa starog na novi Huawei telefon? (VIDEO) <<

Kako instalirati Google aplikacije preko AppGallery prodavnice?

Dobro, sada kada smo ukratko prošli tok razvoja Huawei AppGallery prodavnice, vreme je da vam pokažemo kako sada izgleda nativna instalacija i korišćenje Google aplikacija.

Instaliranje MicroG servisa na Huawei Pura 70 telefonima

1. Pokrenite Huawei AppGallery prodavnicu i pretražite “MicroG”. 

2. Dodirnite na “Instaliraj” i kada vas telefon upita da instalirate “MicroG Companion” aplikaciju, potvrdite i to na “Instaliraj”. 

Ovo je procedura koju treba da uradite samo jednom. Ovim postupkom ste praktično omogućili korišćenje Google Play servisa na svom Huawei telefonu. 

Instaliranje Google aplikacija na Huawei Pura 70 telefonima

1. U Huawei AppGallery prodavnici pretražite neku Google aplikaciju. Recimo "YouTube". 

2. Kada YouTube pojavi na listi, samo dodirnite na “Instaliraj

3. Po preuzimanju i instaliranju YouTube aplikacije, pokrenite je dodirom na “Otvori”.

4. Da biste mogli da koristite svoj Google nalog, potrebno je da se prijavite. To radite na uobičajen način, ali koristeći MicroG servise. 

Sve izgleda baš kao da koristite standardan Android telefon. Sve pretplate će vam biti aktivne pa tako možete nastaviti da koristite YouTube Premium i na Huawei telefonima. 

Takođe, uvek možete koristiti više Google naloga ukoliko to želite. Niste uskraćeni po tom pitanju. Nov nalog možete dodati direktno iz neke Google aplikacije ili pristupom “Nalozi” sekciji unutar podešavanja telefona. Opet, baš kao i kod bilo kojeg drugog Android telefona.

Kada instalirate aplikacije preko AppGallery prodavnice, neke od njih će biti preuzete sa alternativnih marketa. I to je to! Vaš Huawei telefon je spreman za instaliranje i korišćenje svih Google aplikacija, ali i onih koje nisu Google, ali koriste Google Play servise. 

Kako aplikacije rade?

Sve radi bez ikakvih grešaka i poteškoća. Međutim, postoje neki izuzeci. Ono na šta smo mi naišli kao problem je autentikacija u dva koraka. Telefon ne prikazuje upit autentikacije, a trebalo bi. Takođe, autofill ne radi tj. prethodno sačuvane lozinke se ne prikazuju prilikom prijavljivanja na određene servise i aplikacije. 

Ovo se može rešiti instaliranjem Microsoft Autheticator aplikacije i aktiviranjem autofill opcije koja ona ima. Budući da je moguće izvesti sve sačuvane lozinke za Google naloga i posle ih uvesti u Microsoft Authenticator aplikaciju, logično je da se ovaj problem lako rešava.

Takođe, Android Pay nije u funkciji, baš kao i Google Asistent. Nećete biti u mogućnosti da ćaskate sa Google-om ili da plaćate telefonom. No, to ne znači da ne možete koristiti aplikacije banaka u istu svrhu. Postoji Huawei Celia, ali ruku na srce, još nije zrela da zameni Google Asistentai.

Android Auto je ovaj put potpuno funkcionalan, ali mi nismo imali prilike da ga testiramo. Što kontakta tiče, oni će biti vidljivi ukoliko instalirate Google Contacts aplikaciju. Nije važno da li koristite Google Phone za pozivanje ili nativnu Huawei aplikaciju, kontakti koji su sačuvani na vaš Google nalog će biti vidljivi. 

Takođe, kreiranje rezervnih kopija u okviru Google Slike aplikacije radi bez ikakvih poteškoća. Međutim, kada pokušate da podelite neke fotografije putem Google Slike aplikacije, neće vam se prikazati kontakti sa kojim redovno komunicirate. Jednostavno nije moguće podeliti neke fotografije unutar Google Slike aplikacije, već je samo eksterno, putem linka. 

Treba napomenuti da obaveštenja praktično ne kasne. Može da se dogodi da neka aplikacija zakasni sa obaveštenjem, ali to nije čest slučaj. Sigurni smo da će Huawei vremenom dodatno optimizovati EMUI kako se ti problemi sveli na minimum. 

Postoji mogućnost da naiđete na problem tokom instaliranja ili korišćenja određenih Google aplikacija, ali to je isključivo usled ranije ne dodeljenih dozvola. Uglavnom će vas tada telefon upoziriti na to da aplikacija ne poseduje adekvatnu dozvolu za rad i uputiti vas gde i kako da je aktivirate. 

Naravno, uvek to možete uraditi naknadno, pristupom kategoriji “Aplikacije i usluge”. 

Zatim dodirnite na podkategoriju “Aplikacije” i tu jednostavno pronađite i dodirnite na aplikaciju koja ima sukob. 

Obično je to “MicroG” ili “MicroG Services”. 

U okviru sekcije “Dozvole” dodelite sve dostupne dozvole.

Postoji napredno uputstvo kako da podesite MicroG servise, Aurora Store i neke druge aplikacije tako da rade najbolje moguće na Huawei Pura 70 telefonima, ali o tome ćemo govoriti u nekom narednom članku ili videu. 

Zaključak

Kao što vidite, Huawei Pura 70 telefoni su zablistali kao nikada do sada. Osim sjajnih hardverskih rešenja, dolaze i sa nekim softverskim novitetima koji pre svega rešavaju problem sa Google Play servisima. Više ne postoji posebna Huawei kategorija. Sada Huawei stoji rame uz rame sa ostalim Android telefonima na polju aplikacija i servisa. Mi ćemo samo reći, dorodošli nazad!